Basecoat: Noodzaak of onzin?

woensdag 17 juni 2015

Vandaag wil ik het eens over basecoat hebben met jullie. Er zijn zo ontzettend veel verschillende soorten, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En van budget tot high end- heeft het zin of is het onzin om er geld aan uit te geven?


Als jullie regelmatig de blog bezoeken, is het jullie vast niet ontgaan dat ik regelmatig aanraad om een laagje basecoat te lakken. Vooral bij lakjes die stainen is een laag basecoat ertussen een goede manier om je eigen nagels netter te houden. Vooral de pigmenten van rood en teal hebben de neiging om te stainen. Stainen is trouwens heel simpel gezegd dat de (kleurpigmenten van de) lak vlekkerig doorloopt en in je eigen nagels trekt. Maar niet alleen de rode en tealkleurige pigmenten zijn de boosdoeners; eigenlijk zorgen alle lakjes wel voor (minimale) staining als je veel lakjes draagt.

Bron: NailStyle


Hierboven even een extreem voorbeeld, zodat het goed duidelijk is. Ik heb absoluut ook stains gehad op mijn nagels, maar bij lange na (gelukkig!) niet zo erg als bij de dame van NailStyle.
Er zijn een aantal methodes om dit te verminderen en om het simpel te houden heb ik hier een filmpje van YouTube voor jullie.


Goed, dat was dus al één reden om een basecoat te lakken. Natuurlijk zorgt een goede basecoat ook voor een betere hechting en hierdoor ook voor een langere houdbaarheid op de nagels. Welke basecoat voor jou geschikt is, kan ik je helaas niet vertellen. Iedereen heeft andere nagels en huid en hierdoor is het lastig om te vertellen welke je zou moeten proberen. Natuurlijk heb ik in de loop der tijd mijn voorkeuren, maar dit hoeft absoluut niet te betekenen dat dit voor jou ook werkt. Ik zal wel straks mijn persoonlijke favorietjes laten zien.

Buiten deze twee, voor mij al goede, redenen zijn er natuurlijk nog een paar redenen. Want buiten de preventie tegen vlekken en de langere houdbaarheid zorgt een basecoat natuurlijk ook nog eens voor een spiegelgladde onderlaag, waardoor je kleurlakje een stuk mooier zal zitten en ook meer zal glanzen omdat een glad oppervlak meer licht weerkaatst dan een hobbelig oppervlak. De basecoat zorgt ervoor dat groefjes en beschadigingen als sneeuw voor de zon verdwijnen. En doordat je een doorzichtig extra laagje lakt, zijn je nagels ook weer net iets steviger.

Natuurlijk zijn er ook basecoats die een extra verzorging bieden en dus nog meer voordelen geven, maar gezien het al een flinke post is, hou ik het even bij de standaard basecoats.


Butter London Nail Foundation -15 pond/ € 20,50
Trind Caring Base Coat -€ 7,5
A England The Knight -€ 10

Hierboven zie je mijn persoonlijke favorieten. Nail Foundation van Butter London staat echt op nummer één en ondanks dat ik nog niet halverwege het flesje ben, ben ik toch al ruimschoots op zoek naar een verkooppunt. Dit merk is in Nederland namelijk niet verkrijgbaar en het gaat dus nog een lastig klusje worden om aan een nieuw flesje te komen. Ik heb voorkeur voor milky basecoats, maar bij een witte milky basecoat moet je toch wel erg precies met je kleurlakje over je base gaan, omdat het anders erg goed zichtbaar is als je een plekje hebt gemist. Deze basecoat is ook een soort van milky, alleen dan in huidskleur. De basecoat droogt matte op en legt een fluweelzacht laagje over je nagels die een kei is om oneffenheidjes te verbergen. De houdbaarheid van mijn lak is met deze basecoat ook vooruit gegaan. En niet onbelangrijk: op tealkleurige lakjes na houdt de Nail Foundation alle stains tegen. Wat ik ook erg fijn vind aan deze basecoat, is dat ze ervoor zorgt dat je minder laagjes nodig hebt van je kleurlak. Doordat de basis huidskleurig is, geeft ze een subtiel laagje waardoor je witte tips wat minder wit worden en lakjes die sheer zijn net wat sneller dekken. Vooral bij Lakodom viel me dit op!

Aan de Caring Base Coat van Trind heb ik heel erg moeten wennen. Ik vond deze in eerste instantie helemaal niet fijn, omdat ze erg dun is en daarbij zeer glanzend opdroogt. Ook maakt ze je nagelplaat wat stroef, waardoor ik vooral op het begin erg veel moeite had om mijn lak zonder strepen op te brengen. Ondertussen zijn we maanden verder en heb ik haar leren waarderen. Ze doet haar werk echt goed, want mijn lakjes blijven hiermee absoluut beter zitten. Ze is alleen niet heel erg goed in vlekken tegenhouden en daarom draag ik deze basecoat voornamelijk bij lichte kleurtjes.

The Knight van A England is echt een pareltje en vooral in combinatie met The Shield, wat de topcoat van dit merk is. De combinatie zorgt echt een week lang voor een onverwoestbare lak op mijn nagels! Fijn, maar ook minder fijn, omdat het afhalen ook iets minder gaat. Maar als ik een paar dagen van huis ben, gaat deze combinatie altijd op mijn nagels, omdat ik dan gewoon verzekerd ben dat ik die dagen zonder beschadigingen door kom. De basecoat is transparant en droogt semi-matte op. Ze laat vrij weinig stains achter, ik heb alleen van tealkleurige lakjes eens wat stains gehad.

Zo, dat waren mijn favoriete basecoats. Maar ik sta altijd open voor ideetjes. Wat is jouw favoriete basecoat en waarom vind je juist die zo fijn? Gebruik je een basecoat of laat je het nog wel eens zitten?
3 opmerkingen :

  1. Die basecoat van Butter London ziet er erg fijn uit! Het lijkt mij ideaal dat hij huidskleurig is. Daarnaast wist ik ook niet dat het verkleuren van je nagels stainen wordt genoemd. Weer wat geleerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I've tried expensive base coats and cheap base coats and still get staining :-( I do like the a-England one and the Butter London one - they are both good. I am currently using a cheap one! :-)

    I always use a base coat but hardly ever use a top coat. :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Made With Love By The Dutch Lady Designs