Creatieve uitspatting #1 (+ tutorial)

vrijdag 2 augustus 2013

Jaja... Soms he... Héél soms... Heb ik een creatief momentje!
Is het leuk om het weekend in te luiden met een tutorial? Geen idee wat het weer doet van het weekend trouwens hoor, maar ik zie nu wat regendruppeltjes op de ramen (heerlijk afkoelend na deze bizar warme dag!) en mocht het nou een weekend met regen worden, hoeven jullie je niet te vervelen :P.
Een aantal gemaakte pendants
 
Zo zag ik een poosje geleden de zogenaamde "nail polish pendants" voorbij komen op Etsy en een aantal blogs en bedacht me dat ik dat ook zelf kon maken. Je kunt ze uiteraard ook gewoon bestellen (via bijv. BeadsInk) maar met verzenden ben je al snel rond de $ 20 kwijt. Terwijl de kosten voor het zelf maken van zo'n pendant misschien € 3 zijn én het eigenlijk ook harstikke leuk is om te doen.
Note: Mocht je gevoelig zijn voor nikkel of er allergie voor hebben, doe dit dan niet!
Ik weet niet precies waar het materiaal uit bestaat, maar omdat het zulke kleine bedragen zijn, zal het vast en zeker geen echt zilver zijn!
 
Wat heb je nodig? Dit is misschien wel de belangrijkste vraag, want zonder benodigdheden kom je natuurlijk niet zo ver.
(Zoals altijd kun je op de foto's klikken om de grote versie te zien)
Sierraden lijm
Poetsdoekje van vilt
Topcoat
Lakje naar keuze
Cabuchonhouder
Ketting
Jumpringen
Cabuchon in de binnenmaat die in de houder past (!)
Alles afgebeeld in de kleur "licht zilver"
 
Nagellak remover en wattenstaafjes

 
 
 
 
Ik hoor je denken, maar waar kun je dat dan halen? Waarschijnlijk heeft de hobbywinkel bij jou in de buurt deze spullen allemaal op voorraad, maar anders kun je terecht bij o.a. Hoblit.
Ik vind de site onzettend onoverzichtelijk, maar als je een beetje zoekt en doorklikt op de site, kun je alles vinden wat je nodig hebt. Al mijn benodigdheden, op de lakken, de remover, wattenstaafjes en het vilten doekje na, komen bij Hoblit vandaan. En je lacht je vast kapot om de prijzen :D!
 
En dan? Ik zal je hier stap voor stap uitleggen wat je moet doen.
 
Stap 1. Leg alle spullen klaar binnen handbereik en pak een plateau waar je op kunt werken. Of een krant of oud tijdschrift, dan kan ook. Maar zorg dat je je tafel of bureau beschermt

Stap 2. Pak de cabuchon, veeg deze goed schoon met de vilten doek en leg de bolle kant op je werkvlak. Of hou de bolle kant in je handen. In ieder geval moet de bolle kant naar beneden wijzen. Ik vind het zelf makkelijker werken om het in mijn handen te doen, maar dit is natuurlijk voor iedereen anders.

Stap 3. Lak een royale laag topcoat over de platte kant van de cabuchon en laat dit goed drogen.

Stap 4. Als de topcoat droog is, kun je gaan beginnen met de lak naar keuze. Lak laagje voor laagje totdat jij tevreden bent met de kleurintensiteit en dekking en laat de laagjes tussendoor goed drogen. Echt, belangrijk!  Als je ze niet lang genoeg laat drogen, verpest je de cabuchon en kun je opnieuw beginnen!
Note: Als je een special effect wilt, bijvoorbeeld een crackle, glitter of flakie, begin dan met de effectlak! De eerste laag is namelijk het meest zichtbaar in je pendant als-ie af is, als je de effectlak niet als eerste lakt, zie je er dus niets meer van terug. Even onthouden dat effectlak dus even in omgekeerde volgorde moet dan bij je nagels lakken.

Stap 5. Rust. Neem koffie, ga een rondje om met de hond of ga lekker in bad. De lagen hebben echt een paar uur nodig om totaal uit te harden. Ondertussen kun je wel alvast de ketting aan het cabuchonhouder vastmaken door middel van de jumpring. Soms lukt het met blote handen, soms heb je even de hulp van een tangetje nodig.


Simpele ketting met Orly Go Deeper, 3 laagjes
Stap 6. Doe een beetje nagellak remover op een wattenstaafje en ga hiermee langs de randjes van de cabuchon om eventueel geknoeid en/of overtollige nagellak weg te halen.

Stap 7. Doe een klein beetje lijm op de cabuchon (ik doe zelf altijd een streepje in het midden van de cabuchon, dit is echt voldoende) en leg 'm voorzichtig in de cabuchonhouder. Je zult zien dat je iets speling hebt, gebruik deze speling om de cabuchon zorgvuldig in de houder te leggen op de plaats die jij wilt. Terwijl je dit doet, verspreid de lijm zich en krijg je een groter oppervlakte dat hecht. Als je teveel lijm hebt gebruikt zul je zien dat deze aan de kantjes omhoog komt. Mocht dit het geval zijn, haal de overtollige lijm dan meteen weg met een wattenstaafje gedrenkt in nagellak remover!

Stap 8. Herhaal stap 5... Rust! Laat 'm een nachtje op een plaats liggen waar je 'm goed kunt laten drogen, natuurlijk horizontaal, zodat je cabuchon niet verschuift in de nu nog natte lijm.

Stap 9. Ga met het vilten doekje nog een paar keer over de cabuchon heen totdat deze glimt.
Als het goed is, heb je nu een gaaf resultaat. Appeltje- eitje toch?

En... Is het gelukt?
Of als je het nog moet proberen: veel plezier!
En... Prettig weekend!
 Xx

1 opmerking :

  1. Helemaal niet moeilijk en een super resultaat! :3

    BeantwoordenVerwijderen

Made With Love By The Dutch Lady Designs