Jessner Peeling

maandag 22 december 2014

Ik heb héél lang zitten twijfelen of ik deze post wel of niet online zou zetten, maar heb uiteindelijk besloten het wel te doen.

In April 2014 heb ik een Jessner Peeling gehad, voor huidverbetering en vervaging van pigmentvlekjes en littekentjes. Omdat er op internet niet echt heel veel ervaringen uit eerste hand te vinden zijn, bedacht ik me dat het misschien leuk (en leerzaam?) zou zijn om hier een post over te wijden. Het is een flinke post geworden, dus pak je wijntje erbij en ga even zitten ;-).

Bron: Chemicalpeelguru.com

De Jessner Peeling stond voorheen ook wel bekend als de Coombe's Formula en is het baanbrekende werk geweest van de dermatoloog Dr. Max Jessner. De peeling is uitermate geschikt voor alle vormen van acne en hyperpigmentatie en is tevens inzetbaar als een verfrissende behandeling voor elk huidtype.

De actieve ingrediënten zijn:
- Salicylzuur 14%
- Resorcinezuur 14%
- Melkzuur 14%

Salicylzuur is een BHA en een bekend werkzaam middel tegen acne en huidverbetering en zit in een heleboel producten voor thuisgebruik, waar meestal een percentage van 0,5 tot 2% in zit. Zoals je in het bovenstaande lijstje kunt zien, is het percentage van dit fruitzuur in de Jessner Peeling een behoorlijk stuk hoger. Het werkt ontstekingsremmend en heeft de eigenschap om diep in de poriën te kunnen trekken en daar het overtollige talg op de lossen. Percentages hoger dan 8% mogen alleen door een specialist gebruikt worden.

Het resorcinezuur is ook een middel tegen acne, al wordt dit in producten voor thuisgebruik niet veel gebruikt, omdat het irritatie van de huid kan opwekken. Het is effectief, maar zeker ook agressief.

Melkzuur is een AHA, wat bekend staat op de oppervlakkige exfoliërende werking, oftewel een "chemische" scrub. Het heeft hetzelfde effect als wanneer je op de ouderwetse manier scrubt, het ontdoet je huid namelijk van dode huidcellen.

Al met al is het bij gebruik van deze producten ontzettend belangrijk om je huid van een goede en hoge SPF te voorzien als je naar buiten gaat, tot zeker een maand na de behandeling.

Bron: Besskincare.com


De peeling wordt door verschillende klinieken uitgevoerd, bijvoorbeeld door Cosmetique Totale en Bergman Kliniek. Ik ben zelf bij een therapeut van Cosmetique Totale geweest en betaalde voor de behandeling €100.

Als eerst wordt je gezicht gereinigd en behandeld met een primer. De primer voelde lichtjes prikkelend aan. Ik moet hier trouwens wel bij vertellen dat mijn huid ontzettend veel kan hebben en dat ik op mijn gezicht een zéér hoge pijngrens heb! Nadat de primer was ingetrokken werd de eerste laag van de Jessner Peeling aangebracht. Meteen begon mijn gezicht te gloeien en voelde het warm prikkelend aan. Nog niet ernstig, stiekem vond ik het een heerlijk gevoel. Ik vond het vergelijkbaar met een pittig masker.

De Jessner Peeling mag in maximaal 8 lagen worden aangebracht, maar meestal wordt er bij een eerste behandeling 1 of maximaal 2 laagjes aangebracht. Ik heb 3 lagen gekregen en her en der nog een extra aanstipping. De derde laag begon echt branderig aan te voelen en ik kreeg spontaan traanogen, dus dat was voldoende voor mij. Het voelde alsof ik een verschrikkelijk verbrand was door de zon. Ja, ik denk dat het daar het meest vergelijkbaar mee is. Ik kreeg op dat moment ook een ventilatortje om bij mijn gezicht te houden, wat wel erg lekker was.

De peeling heeft een maximale inwerktijd en je voelt na een tijdje ook dat-ie minder begint te branden. Ik weet niet precies hoelang een laag heeft ingewerkt, maar de gehele behandeling heeft ongeveer 35-40 minuten in beslag genomen. Na de inwerktijd, werden de zuren geneutraliseerd met koude doeken en erna werd een dikke, verzorgende crème met hoge SPF aangebracht.

Mooie traanoogjes haha


Okee, en hoe heb ik het dan ervaren? Ik heb speciaal voor jullie een "dagboek" bijgehouden en foto's gemaakt :-). Ik heb ervoor gekozen om geen full-face foto's te plaatsen, omdat ik zulke foto's van mezelf gewoon niet op internet wil. Wellicht denk ik er bij mijn volgende peeling anders over, maar vooralsnog geen full-face foto's.

Tijdens en meteen na de behandeling: Ik heb een gloeiende en vooral rode huid. Ik heb mijn gezicht met water gespoeld en verder geen crèmes of iets gebruikt de rest van deze dag.

Dag 1 (12 uur na behandeling): Ik werd wakker met een behoorlijke hoofdpijn en een gloeiend hoofd. De hoofdpijn kan een bijwerking zijn werd me verteld, omdat veel vuile stoffen en bloed richting je hoofd gaan. De oplossing is veel water drinken, dus ik heb maar een paar flessen Evian gehaald (ja sorry, ik ben een snob die geen kraanwater lust :P )

Dag 1 (rest van de dag): Ik heb mijn gezicht met water gewassen en daarna ingesmeerd met SPF 50. Omdat ik moest werken heb ik wel een laag BB crème opgesmeerd en mascara opgedaan, verder niets. Meteen na thuiskomst van het werk mijn gezicht gereinigd met de zachte Cleansing Butter van The Body Shop en ingesmeerd met nachtcrème. Naarmate de avond vorderde, merkte ik dat bepaalde plekken in mijn gezicht begonnen te verkleuren.
Ik heb vandaag verschillende complimenten over mijn huid gekregen. Blijkbaar heeft het een liftend effect, want ik zag er stralend uit volgens de mensen. Uiteraard moest ik in stilte lachen dat ze me op deze dag troffen en niet de dag erna ;-) ...

Dag 2: Mijn gezicht voelt trekkerig en is ook behoorlijk verkleurd. De plekken variëren van rood tot grauwig en ik denk dat dit de plekken zijn die het hardst gaan vervellen. Ik hoop het in elk geval, omdat deze plekken in mijn ogen ook het meest nodig waren (linkerwang en kin). 's Ochtends heb ik mijn gezicht gereinigd met water en daarna heb ik een dagcrème aangebracht met daaroverheen een laagje SPF en BB crème. De paar actieve plekjes die ik nog in mijn gezicht had zijn uitgedroogd en glad.

Later, halvewege de dag (zo'n 40 uur na behandeling), begint het strakgespannen vel rondom mijn mond te barsten. Het peelen begint dus. De rest van de dag heb ik het veel ingesmeerd met een zachte, neutrale crème (met SPF)  en heb ik het peelen z'n gang laten gaan.

Dag 2


Dag 3: Er zijn 3 pukkels opgekomen, maar dit was iets wat ik van tevoren wist. De Jessner peeling wekt in eerste instantie namelijk wat uitbraken op. Mijn gezicht voelt nog steeds behoorlijk strak, maar peelt ook lekker door. Mijn kin voelt stukken minder gespannen, dat komt omdat de huid daar lekker aan het loslaten is en hierdoor de druk verdwijnt. Langzaamaan zie ik ook wat schilfering naast mijn neusvleugels en op mijn bovenlip. Mijn wangen en voorhoofd laten nog weinig verschilfering zien.

Dag 3


Dag 4: Nog meer vervelling op mijn kin en rondom mijn mond en op mijn neusbrug, maar verder staat het nog best wel strak. Geen foto van vandaag, omdat het niet heel veel meer is dan op de vorige foto te zien is. Wel heb ik een foto van een stukje huid waar nog geen peeling is begonnen. De plek is mijn wang ter hoogte van het jukbeen. Uiteraard heb ik flink met mijn oog lopen knijpen om het effect op de foto zichtbaar te krijgen. Zoals je ziet, is het behoorlijk verkleurd en dat hele stuk moet er nog af gaan vallen. Doordat het zo grauwig verkleurd is, vallen de verkleurde pigmentvlekjes/littkentjes ook stukken meer op dan vóór de peeling. Maar goed, als het goed is, valt het allemaal weg zodra de huid vervelt. Mijn gezicht voelt niet meer zo strak aan en eigenlijk heb merk ik er vrij weinig van, behalve dat mijn huid aanvoelt als een krokodillenhuid. Ik probeer er zo min mogelijk aan te komen, zodat ik ook niet ben geneigd om losse velletjes eraf te trekken. Dit wordt echt ten zeerste afgeraden, omdat je dan pigmentverschuivingen kunt hebben. Oftewel: dan is de behandeling zinloos geweest.

Gespannen vel wat er nog af moet


Dag 5:  's Ochtends leek er niet veel aan de hand, behalve dat de plek op mijn wang (van bovenstaande foto) was gebarsten en dus lichtjes aan het loslaten was. Naarmate de dag vorderde, was het a living hell! Overal kleine velletjes, ook op mijn voorhoofd. En niet te vergeten mijn kin, naast en op mijn neus, mijn bovenlip, mijn wangen en mijn haargrens. Ja, dit is echt de vreselijkste dag. Er was niet tegenop de smeren, dus op een gegeven moment heb ik het maar gelaten voor wat het was. Ik ervaarde geen pijn of jeuk, helemaal niets. Alleen heel veel kleine, losse velletjes. Ze begonnen ook goed los te laten, want soms vloog er ineens een velletje voor mijn ogen langs. Erg charmant, haha. Gelukkig had ik mijn collega's al ingelicht. Ik draag wel lichte make-up, dat wil zeggen een laagje BB creme. Het geheel is namelijk ontzettend lelijk: verse knalroze huid (kin, mondhoek en naast/onder neusvleugel), droge krokodillenhuid (voorhoofd, niet op foto), grauwe verkleurde huid (bovenlip) en velletjes (hele gelaat) en het laagje BB cream egaliseert het nog een klein beetje.
Van mijn strakke, glowy huid van de eerste dag na de behandeling is echt niets meer over...

Dag 5


Dag 6: De grootste vervelling heeft vannacht plaatsgevonden. Over het algemeen is mijn huid glad, op hier en daar nog een velletje na. Uitzondering is mijn voorhoofd, deze heeft nu last van allemaal kleine velletjes. De glow komt langzaam weer terug lijkt wel.

Dag 7 en 8: Nog wat kleine velletjes op mijn kin en voorhoofd, maar niet noemenswaardig. Ik ben teruggegaan naar mijn normale huidverzorgingsritueel. Voor 's nachts heb ik een lichte nachtcrème die niet té voedend is en voor overdag gebruik ik een fluïde onder mijn SPF en make-up.


Dag 8


Dag 9: Een lichte AHA (Hayoun AHA Plus Cream) gebruikt om mijn huid iets te helpen om van de laatste kleine velletjes af te komen. Mijn huid heeft een mooie glow en ik krijg telkens complimentjes dat ik zo lijk te stralen. Zelf zie ik wel dat mijn huidstructuur is verbeterd en er wat minder littekens te zien zijn, maar helaas zijn ze bij lange na nog niet allemaal weg. Wel is mijn huid echt een stuk gladder, wat erg fijn is. 

Hieronder heb ik nog een foto van dag 1 en dag 8. Helaas ben ik vergeten om foto's te maken vóór de behandeling, dus de linkerfoto is van ongeveer een half uurtje na de behandeling. Vandaar het kleurverschil: na de behandeling was mijn huid erg rood. Beide foto's zijn zonder make-up.


Het leek allemaal goed te gaan en ik had de volgende afspraak al staan in juli. Tuurlijk, de resultaten zijn me na zo'n eerste peeling wat tegengevallen. Dat wil zeggen: omdat het behoorlijk pijn deed, had ik meer effect verwacht. Maargoed, je moet het dus opbouwen. Ik had dus abosluut zin in de volgende peeling! Tot ik in eind mei (dus zo'n 8 weken later) een uurtje met petje én factor 50 in het zonnetje zat en mijn gezicht ineens gigantisch last kreeg van pigmentverschuivingen. En dit klinkt niet zo boeiend, daarom heb ik een hieronder een foto voor jullie. Ik voelde me letterlijk een freak en make-up kon het niet verdoezelen... Uiteraard heb ik de afspraak voor juli afgezegd.


Het pigment (donkere) en het ontbreken ervan (lichte vlekjes) was voornamelijk zichtbaar op mijn voorhoofd, maar ook mijn wangen en stukje van mijn kin kregen het helaas te verduren. Ik kon wel janken. Per direct moest ik stoppen met alles wat pigment kan vermeerderen (pil etc) en met smeersels speciaal tegen zonschade (katsjinggg $$$$) is dit gelukkig weer onder controle gebracht, maar ik ben hierdoor wel een beetje bang geworden voor een nieuwe peeling.

Toch bleef mijn huid maar rommelen en doen en omdat ik er méér dan genoeg van heb ben ik sinds vorige week weer met anticonceptie begonnen én heb ik een nieuwe peeling ondergaan. We zitten nu in wintertijd, dus een extreme zon hoef ik niet te verwachten en daarbij smeer ik nog steeds braaf met factor 50.

So far dit gedeelte. Ik hoop dat jullie het leuk of leerzaam vonden en dat jullie genoeg aan de foto's hebben om verschil te kunnen zien. Voor mij was dit een behoorlijke stap, omdat ik echt een hekel heb aan mijn huid. Ik bedoel.. Ik heb eigenlijk altijd een onwijs makkelijk huidje gehad. Hier en daar weleens een pukkeltje: tuurlijk. Maar niets ernstigs ofzo. Tot een paar jaar geleden dus. En ja, toen was ik de puberteit al een jaar of 10 ontgroeid... Maar goed... De Jessner peeling leek haar werk wel te doen tot het moment van pigmentverschuiving en ik zit dus vol ongeduld te wachten op welk resultaat me de deze behandeling zal geven. Fingers crossed...

Zo pfff, adem uit, ik heb op het knopje publiceren gedrukt! Hebben jullie weleens een chemische peeling ondergaan? Zo ja, welke? En gaf het het gewenste resultaat? X

Geen opmerkingen :

Een reactie posten

Made With Love By The Dutch Lady Designs