Sweet Memories: Back To The 90's

donderdag 5 februari 2015

Een tijdje geleden werd er ergens een foto geplaatst van die die bandjes van visdraad die je vroeger om je nek deed. Die spiralen zeg maar, wat van een afstandje net een tatoo leek. Ik ben eens gaan denken wat in mijn "vroegere tijden" een beetje de trends waren en eigenlijk kreeg ik stiekem best een beetje heimwee. Zo erg zelfs, dat ik besloot om er een post aan te wijden!
Gekleurde Traploper.


Ze sloegen nergens op, maar toch hebben mijn vriendinnetjes en ik uren lol aan die spiraaltjes beleefd. Ze gingen mee in onze schooltas en we verstopten ze in onze lestafels, om vervolgens alle trappen in de school te bezetten tijdens de pauzes. Magisch was het, hoe die gekleurde dingetjes als slangen werden zodra ze van een trap af gingen...


Flippo.

Ik denk dat iedereen deze trend wel heeft meegekregen: de flippo's die in zakken chips zaten. In eerste instantie spaarde ik ze; ik denk dat ik wel 7 van die mappen had. Op een gegeven moment had je alleen nog maar dubbele en toen werd er iets nieuws bedacht op het ruilen: het soort knikkeren met flippo's. Je schoof ze over de grond en wie het dichtst bij het doel zat, had de andere flippo('s) gewonnen. Met beschadingen uiteraard, maar dat maakte toendertijd niet zo veel uit...


Platform-schoenen.

Deze hype hadden we natuurlijk te danken aan de Spice Girls. Alle meiden op school waren ineens 10 cm langer dankzij de plateauzolen die onder deze sneakers zaten. Het liep voor geen meter, want ze waren natuurlijk harstikke log en lomp, en een potje tikkertje was met deze schoenen aan je voeten niet voor je weggelegd. Maar dat hadden we er voor over. Want wie wilde er nu niet in de sporen van de Spice Girls staan?!


Furby.

Oh, deze vergeet ik nóóit meer! Iedereen om me heen had een Furby, maar ik mocht er geen een van mijn vader. Toen ik van mijn tante een leuk bedrag had gekregen voor mijn verjaardag, ben ik stiekem naar de winkel gelopen en heb ik een Furby gekocht. 100 gulden waren ze, dat weet ik nog. Godsvermogen voor een uk als ik, maar ik moest en zou er eentje hebben! De tijger die ik graag wilde was er niet meer en dus kwam ik met zwartmans thuis. Ik was verliefd! Deze liefde heeft drie dagen geduurd. Mijn Furby wilde overdags alleen maar slapen. Hoevaak ik 'm ook "whieeee" liet roepen maakte niet uit, 5 minuten later begon dat kreng weer met snurken. En 's nachts, wanneer ik als uk mijn rust hard nodig had, werd dat kreng wakker en liep het alleen maar te krijsen om eten. Lang leve made in China, haha! Ik was toen nog niet zo slim om te bedenken dat een Furby op batterijen werkte, maar ik had wel uitgevonden dat als ik hem van 2 hoog naar beneden liet vallen, het geluid langzamer en zachter werd. Dus dat werd mijn nieuwe hobby; kill Furby! Uiteindelijk is het mijn moeder geweest die Furbs van de ondergang heeft gered en zij heeft de batterijen eruit gehaald. Volgens mij staat-ie nog steeds ergens in een kast bij mijn ouders :-).


Springstok.

Dit ding heeft echt letterlijk bloed, zweet en tranen opgeleverd. Overal wilde ik ermee spelen en mijn vriendinnetjes ook. Regelmatig dat er in een woonkamer was glazen kapot gingen of iemand een tand minder had. Maar wat waren ze leuk! Later kreeg je ook nog de variant zonder stok, deze was wat moeilijker. Deze heeft me ook meer bloed opgeleverd dan plezier. Maar hey, mijn vriendinnetjes konden het, dus ik moest het ook kunnen toch?! Haha, wel echt lol gehad met die dingen!


Wokkels.

Kennen we deze allemaal nog? Zelfs ik, gezegend met 3 sprieten, had natuurlijk elke dag naar school een wokkel in mijn haar! Het liefst bovenop je hoofd en dan een paardenstaart eruit. In eerste instantie was het helemaal hip om een kuif-pony te hebben (weet je wel, die heeeeele dunne en stijf van de haarlak?! Ik heb nog wel een aantal schoolfoto's met deze wondere coupe) en wat later werd het meer trend om je haar strak naar achter te kammen en bijeen te binden met een wokkel. Dat was wel een beetje richting eind lagere school, want met het strakke haar kwam ook het aussie-tijdperk. "Strak strak in mijn trainingspak-pak..."


Tamagotchi.

De Tamagotchi was eigenlijk een beetje de voorloper op de Furby volgens mij. Het was een klein apparaatje met een schermpje erop. Zodra je 'm startte, begon je met een ei dat uitgroeide tot iets wat aandacht en verzorging nodig had. Erg leuk, maar ik vergeet nóóit meer dat de gehele klas een Tamagotchi had en dat ze op een keer allemaal begonnen te piepen. Sindsdien werden Tamagotchi's verboden in de klas. Niemand luisterde natuurlijk, maar toen had je nog geen optie om zo'n apparaat op stil te kunnen zetten, dus de nieuwe regel werd dat je 'm moest inleveren als-ie piepte. Nou, je raadt het al: binnen een week lagen alle apparaatjes bij de meester in de la. Gelukkig kregen we ze na schooltijd weer terug en konden we naar hartelust die beestjes voeren, aaien of er spelletjes mee doen.


Opblaasbare rugzak.

Oh yeah, deze heb ik ook in verschillende kleurtjes gehad! Ze waren gewoon niet weggelegd voor wildebrassen als ik, want ze gingen natuurlijk om de haverklap kapot. Deze trend is trouwens helemaal doorgelopen tot van alles en nog wat wat allemaal opblaasbaar was. Kun je je de opblaasbare stoeltjes nog herrinneren? Welke kleurtjes heb jij allemaal gehad?


Tattoo Choker.

Ik vertelde in de opening al dat het bespreken van dit item deze post tot stand heeft gebracht. Iedereen had ze vroeger. Van ringen tot armbanden en kettingen van dat spul. Het begon met een simpele zwarte van enkel visdraad, maar ze werden steeds exclusiever. Van dubbel draad tot andere vormpjes naar bruin draad en later zelfs gekleurd draad. De trend van het gekleurde draad heb ik niet meer meegemaakt, in mijn tijd deden we het gewoon met bruin en zwart. Maar mijn nichtje heeft de kleurentrend wel meegemaakt en toen ze er eens eentje droeg, moest ik toch stiekem glimlachend terugdenken aan wat jaartjes ervoor...


Plastic bootschoentjes.

Nee, je hoorde er hier echt niet bij als je niet in het bezit was van minimaal twee verschillende kleuren van deze schoenen. Ze waren geheel van plastic en verkrijgbaar in alle kleurtjes van de regenboog. Vooral de neonkleurtjes deden het hier goed. Als ik nu terug denk... What was i thinking?! Hahaha...


Heartbreak High.

Rennend naar huis op de maandag, met z'n allen in een kluitje! Gedag zeggen werd gewoon vergeten! Want ja, Heartbreak High werd uitgezonden op de televisie. Heerlijke serie over een High School in Australië en stiekem is dit nog steeds een quilty pleasure van me... En heeeuuus niet omdat Drazic zo leuk was... :P. Kennen jullie hem nog?Dit waren er natuurlijk maar een paar. Er zijn er nog véél meer, die ik wellicht vergeten ben of die ik gewoon niet heb meegemaakt. Later kwamen er natuurlijk nog veel meer trends, denk bijvoorbeeld eens aan de Nokia 3210 en 3310 of de Crocs. Maar dit was wel allemaal alweer jaren later.

Wat is het eerste wat in jou opkomt als je aan de trends denkt die uit je jeugd komen?
Tell me, ik ben benieuwd!! X


6 opmerkingen :

 1. Ah a trip down memory lane!!

  Die platform gympen heb ik ook gehad! Heerlijk vond ik ze ik kon er ook op gemak mee naar de bus rennen. Flippo's had ik ook, mappen vol. Wij hadden op school een ander ruilspelletje. De flippo op de kop op de grond en dan met een andere flippo hem proberen om te keren. Als je ze allemaal omgekeerd had dan won je alles.
  Ook de Fruby is herkenbaar. Ik weet nog heel goed dat ik met mijn ouders en zusje bij de Hema zat te eten en daartegenover zat de Blokker. Vader moest even "weg" en kwam later terug met 2 Furby's. Leuk! Die konden tegen elkaar praten... Ja... uuuureeeen lang. Tenzij je het wilde want dan hielden ze stijf hun bek dicht.

  Heb jij de speentjes rage nog meegekregen? Van die plastic speentjes aan een koort om je nek. Hoe meer, hoe beter.

  Helaas moet ik bekennen dat ik wel van het Aussie tijdperk ben. Ik ging met groot gemak op mijn Air Max, Australian broek, haar strak naar achteren naar school. Ja, er zijn zelfs foto's van... Whoops...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach ja, de speentjes! Alleen was het hier the bigger, the better!

   Hahaha nou ben ik stiekem toch wel heel erg nieuwsgierig naar een foto uit dat aussie-tijdperk :p.

   Verwijderen
  2. Ach ja, de speentjes! Alleen was het hier the bigger, the better!

   Hahaha nou ben ik stiekem toch wel heel erg nieuwsgierig naar een foto uit dat aussie-tijdperk :p.

   Verwijderen
 2. Jaaa die stingstok zonder bal (jollyball ofzo?). Die mocht ik dus niet: veel te gevaarlijk. Ik kan me ook nog al die filmpjes op "De leukste thuis" herinneren van gevaarlijke valpartijen met zo'n bal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik weet niet precies hoe die dingen heetten, maar ze waren inderdaad levensgevaarlijk! Wel superleuk als je het eenmaal onder de knie had!

   Verwijderen
  2. Ja, ik weet niet precies hoe die dingen heetten, maar ze waren inderdaad levensgevaarlijk! Wel superleuk als je het eenmaal onder de knie had!

   Verwijderen

Made With Love By The Dutch Lady Designs