Hé, wat... Wat brabbel je nou allemaal?!

dinsdag 23 juni 2015

Nadat er een aantal vragen verschenen, besefte ik me dat de wereld van nagellak toch niet bij iedereen zo standaard is ingeburgerd. Inschattingsfoutje van mij :-), want na even nadenken kan ik me best voorstellen dat woorden zoals stains, shrinkage en scattered holo niet zoveel zeggen voor iemand die alleen af en toe een nageltje lakt. No problemo, dat heeft mij weer inspiratie gegeven voor een nieuwe post :-)!Ik heb alfabetisch een opsomming gemaakt van de meest voorkomende woorden. Heb je nou nog een woord wat je weleens hoort of leest die ik er niet bij heb staan, geef het dan even aan in de comments.3- Free
Een lak die 3-Free/ Big Three Free/ B3F is, houdt in dat het vrij is van Formaldehyde, Toluene en Dibutyl Phthalate. Merken die 3-Free zijn, zijn bijvoorbeeld OPI, China Glaze, Butter London, Essie, Julep en Nars. Ook de meeste indiemerken zijn minstens 3-Free.


5- Free
Een lak die 5-Free is, wil zeggen dat de lak vrij is van Formaldehyde, Formaldehyde Resin (of Tosylamide), Toluene, Dibutyl Phthalate (of DBP) én Camphor. Merken die 5-Free zijn, zijn bijvoorbeeld Zoya, Deborah Lippmann, Kure Bazaar, SpaRitual en ook zijn de meeste indiemerkjes overgegaan -of nog over aan het gaan- op 5-Free Suspension Base.


Blurple
Een mix tussen blauw en paars, blue + purple.


Budget lakjes
Onder budget lakjes versta ik lakjes die goed verkrijgbaar zijn en voor een schappelijk prijsje, meestal zo rond de drie euro (max). Voorbeelden hiervan zijn Essence, Hema, P2, H&M en Catrice, al is Catrice tegenwoordig een twijfelgevalletje doordat de prijzen omhoog gegaan zijn.

Verschillende budgetmerken


Camphor
Kamfer is een weekmaker. Dat is niets meer of minder dan een stof die de eigenschap heeft een kunststof vloeibaar te maken. Kamfer wordt ook in bepaalde vormen op medisch gebied gebruikt, maar dat is absoluut niet van toepassing op de hoeveelheid en samenstelling die in nagellak gebruikt wordt. Kamfer is giftig en kan verschijnselen geven zoals epileptische aanvallen, verhoogde spierspanning, krampen, verwarring en geïrriteerdheid. Vrij verkrijgbare artikelen mogen niet meer dan 11% kamfer bevatten.


Chips
Chips zijn ontzettend lekker, vooral Sour Cream & Onion. Ja "haha", dat was even mijn momentje van het flauwe grapje ;-). Chips zijn beschadigingen in je nagellak, maar wel waar echt een stukje mist.  Hieronder even een fotootje, dan is het wat duidelijker.

Chips & Tipwear


Cruelty Free
Dit betekent dat het merk niet op dieren is getest.


Dibutyl Phthalate/ DBP
Ook Dibutylphtalaat/ DBP is een weekmaker. Deze is echter in Europa in de gehele cosmetica verboden, omdat het toxisch is voor de voortplanting. Vooral als je zwanger bent, is het belangrijk om naar merken te kijken die ten minste 3-Free zijn.


Dupe
Dupe is afgeleid van duplicate en wil dus zeggen dat er een lakje precies hetzelfde is als een andere. Dit kan binnen een merk zijn (bijvoorbeeld OPI Excuse Moi en A Sparkle Yule Love), maar vaker komt het voor bij verschillende merken. Vaak zie je het als een High End merk een ontzettend populair lakje uitbrengt: meerdere budget- en mainstream merken komen dan met dupes. Een paar voorbeelden hiervan zijn Bad Romance van Deborah Lippmann en Scandalous van Revlon, of de vele dupes voor de welbekende Chanel Peridot. Een lijstje kun je in deze post vinden.


Finish(es)

Met de finish wordt het eindresultaat van de lak bedoeld. Er zijn hier ontzettend veel varianten in, zoals glanzend, matte, glitter, shimmer enzovoort enzovoort. Eigenlijk is deze lijst behoorlijk oneindig, zeker sinds de Indies hun intrede in het nagellakwereldje hebben gemaakt. Alles wat je kunt bedenken, is ondertussen wel uitgebracht als nagellak finish.


Formaldehyde
Formaldehyde is een conserveermiddel en kenmerkt zich door de sterke (en vieze) geur. Het heeft als doel de nagellak op de nagel te laten "kleven" en zorgt voor de nodige glans. Het kan irritaties opwekken van keel, neus en ogen en het is kankerverwekkend. Tevens kan het hoofdpijn en huidirritaties opwekken en in de slechtste gevallen kan het ook nog voor beroepsastma zorgen. Dit wordt echter nauwelijks in kleurlakken gebruikt (in kleurlakken zit vaak Formaldehyde Resin), echter wél in nagelverharders!


Formaldehyde Resin/ Tosylamide
Fenolhars is hars gemaakt uit o.a. Formaldehyde. Doordat het een hars is geworden, is het giftige van de Formaldehyde niet meer aanwezig, maar toch is het een ingrediënt waarmee je voorzichtig moet zijn omdat het bij veel mensen allergische reacties geeft. Het doel van de stof is om de nagellak beter op de nagels te laten kleven en ook zorgt het voor de nodige glans.


Greige
Een mix tussen grijs en beige, grijs + beige.


Helmer
Dit is dé kast voor nagellak liefhebbers omdat de kast vrij klein is, maar toch erg veel lakjes kan opbergen. Dat ze oer- en oerlelijk zijn, nemen de meeste meiden voor lief :-).

Bron: ikea.com


High End Lakjes
Onder High End versta ik de merken die exclusiever zijn. Hierdoor dus ook minder breed verkrijgbaar en met een hogere prijs. Met hogere prijs bedoel ik rond de €20 of hoger, speciale edities van mainstream lakjes uitgezonderd. Merken die ik onder High End zie, zijn onder andere Deborah Lippmann, Illamasqua en Laura Mercier.


Holografische lakken/ Holo('s)
Hologrammen kennen we allemaal, denk maar aan de plaatjes op de bankpasjes, eurobiljetten of paspoort. Die driedimensionale effect geeft bij wit licht een regenboog-effect. Een holografische lak bestaat uit micropigmenten die (vooral in zonlicht) een regenboog-effect op je nagels kunnen geven.  Dit heet ook wel lineaire holo. Naast de lineaire holo heb je ook nog de scattered holo, en deze hebben geen micropigmenten, maar grovere deeltjes en doordat deze grovere stukjes verdeeld zijn in de basis, krijg je geen regenboogje op je nagels, maar wel regenboogkleurige glitters verspreid door heel je lak.

Lineaire holo's van Glitter Gal


HTF/ VHTF
Hard To Find / Very Hard To Find
Kortweg: lakjes die moeilijk verkrijgbaar zijn. Deze lakjes zijn vaak in kleine oplages gemaakt of waren bijzonder populair en zijn nu nog in bizarre prijzen verkrijgbaar. Goede voorbeelden van een mainstream merk zijn Absolutely Alice en Mad As A Hatter van OPI, beiden uit de Alice in Wonderland Collectie uit 2010. Kijk voor het geintje maar eens op eBay naar de prijzen...


Indie(s)
Het woord "indie" is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende merken nagellak die met de hand gemaakt zijn. Heel veel verschillende merken. Elk merkje is dus eigenlijk een (kleine) zelfstandige onderneming. Hier kun je een uitgebreide post erover vinden.


LE'(s)
Limited Edition(s)
Lakjes die in kleine(re) aantallen worden uitgebracht of lakjes die in een speciale collectie zitten en slechts een beperkte tijd verkrijgbaar zijn. Vaak zijn deze maar tijdelijk te koop. Soms worden ze nog eens opnieuw uitgebracht, zoals bijvoorbeeld Walker Bait van Dollish Polish, maar vaak ook niet en hierdoor worden oude(re) LE's vaak HTF/VHTF.


Mainstream Lakjes
Onder mainstream lakjes versta ik merken die goed verkrijgbaar zijn en voor een breed publiek geschikt zijn, in uiteenlopende prijzen. Kortgezegd eigenlijk de commerciële merken, zoals Essie, OPI en China Glaze. Hier kun je een opsomming vinden over een aantal favorieten van mij.


NOTD
Nail Of The Day
De lak die je vandaag op hebt.


Scattered Holo
Scattered betekent precies wat het woord ook zegt: verspreid. In nagellak houdt dit in dat de holografische deeltjes verspreid zitten in de basis waardoor je geen lineaire holo op je nagels hebt, maar verdeelde holografische glittertjes.


Shrinkage
Shrinkage lijkt heel erg op tipwear, met het verschil dat tipwear slijtage is en dat shrinkage komt door een chemische verbinding. Het effect is hetzelfde op de nagels, namelijk afgesleten tips. Shrinkage komt vaak voor door een bepaalde combinatie van basecoat, kleurlak en/of topcoat. De topcoat slurpt als het ware het lakje wat op waardoor ze inkrimpt op je nagels en dus bij je tips de shrinkage geven. Vertellen welke base- en topcoat je zou moeten gebruiken is lastig, omdat iedereens z'n nagels anders zijn. Het is dus echt een kwestie van proberen welke combinatie voor jou goed werkt. Het kan wel helpen om je tips mee te lakken, dat wil zeggen dat je een strookje dwars over je tips heen lakt.


Stains/ Stainen
Hiermee worden de vlekken op je natuurlijke nagels bedoeld die zijn aangericht door een bepaalde kleurlak die is doorgelopen. Vooral rode en tealkleurige lakjes zijn hierom berucht, maar ook andere lakjes kunnen dit verzoorzaken. Een goede basecoat helpt dit tegengaan. In deze post kun je er meer over lezen en ook staan er tips in om stains te verwijderen.


Stash
Collectie/aantal nagellakken.


Tipwear
Tipwear is een kleine slijtage aan het einde van je nagels. Het lijkt heel erg op shrinkage, alleen krijg je shinkage door een chemische verbinding en krijg je tipwear als slijtage.Ik hoop jullie zo met deze post iets meer informatie over het nagellakwereldje te hebben gegeven. Maar nogmaals: mocht je een woord zijn tegengekomen waardoor je vraagtekens krijgt, laat het even weten en dan pas ik de post aan!1 opmerking :

  1. Great post. Good points you've picked up on. :-)

    I'd have to say Helmers are the BEST invention ever...well for us nail polish addicts anyway ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Made With Love By The Dutch Lady Designs