Ga je met me mee?

dinsdag 29 september 2015

Ik ben ondertussen twee keer naar dit prachtige land geweest, maar de reacties om me heen zijn erg wisselend. Mensen snappen niet wat je in zo'n "ijskoud" land moet en vaak komen er voorzichtige vragen, wat eigenlijk vaak resulteert in dat de mensen toch wel nieuwsgierig worden, maar het geld dan toch wel liever aan een zonvakantie uitgeven. Dat kan en mag natuurlijk, ieder zijn voorkeur :).

Maar ben jij ook zo'n twijfelaar? Weet je niet zo goed wat je moet verwachten bij het land? Je bent absoluut niet de enige! En daarom neem ik je graag mee in deze virtuele tour van het zuiden (en een klein beetje Zuid-West) van IJsland.



IJsland dus.. Het land van de extremen, schapen, ijslanders en regenbogen. Het (naar mijn idee) enige land waar er meer kerken dan mannen zijn ;-), je in een dag meer weersveranderingen op je dak krijgt dan in menig ander land in een week. Het land dat leeft van visserij en toerisme en waar de walvisvaart niet illegaal is. Maar buiten dat is IJsland mooi, schítterend mooi.

Het land telt ontelbaar veel watervallen, een ontzettend afwisselende natuur, meer dan genoeg activiteiten en natuurlijk ontzettend veel bezienswaardigheden. 


Kijk, wil je lekker een week op het strand hangen en hou je van veel wijntjes drinken en luxe, dan zou ik IJsland overslaan. Of je moet bergen met geld hebben natuurlijk. Het is geen land om op het strand bruin te bakken, omdat het er over het algemeen te koud voor is. Nu heb ik er heerlijk een aantal dagen in tanktop rondgelopen, maar in bikini op het strand ging me toch net even te ver ;-). Daarvoor in de plaats zijn er wel genoeg geothermisch verwarmde zwembaden en hot tubs te vinden. Lekker elke avond doorhangen met wat wijntjes is ook niet ideaal, gezien een huiswijntje tussen de 12 en 15€ per glas kost. Ja, per glas! Alcohol is echt heel erg duur. 5-Sterren hotels zullen er echt wel zijn, maar ik gok dat die bijna onbetaalbaar zijn. Het is gewoon een duur land en de accommodaties zijn vaak vrij simpel (wel met uitgebreide ontbijtbuffets!), maar kosten toch echt wel genoeg. Ik zou aanraden om naar cottages te kijken. 

Aanrader: 
AirBnB: zoveel unieker én goedkoper! 

Cottage op Village 1, Minniborghir.


Reykjavik, de bruisende hoofdstad van het land. Bruisend vind ik zelf wel meevallen, maar ik heb er nog nooit een weekend meegemaakt. Wellicht gaat het dan helemaal los. Het centrum is beschaafd en heb je met een paar uurtjes wel gezien, maar gelukkig zijn er ook nog twee outlets in de buurt. Alleen reken niet op outlet-prijzen, want dan kom je bedrogen uit. Reken voor een gemiddeld product ongeveer 1,5x de de Nederlandse waarde. Uiteraard zijn er uitschieters naar boven en naar beneden, maar met ongeveer 1,5x zoveel kun je een redelijke schatting maken. 

Wandel ook even naar het Hallgrimskirkja en natuurlijk de Sólfar. Vanaf  daar zit je zo bij de haven, waar een aantal eettentjes zitten, maar waar je natuurlijk ook een boot-excursie kunt uit zoeken uit één van de vele aanbieders. En vanaf de haven rij je in een paar minuten zo door naar de Grotta vuurtoren, die op het einde van de wereld lijkt te staan. Wat een rust en stilte heerst er in dat stukje Reykjavik. (behalve dan als het Noorderlicht te zien is, haha)

Voor kunst en architectuur kun je trouwens ook heel goed naar IJsland. Er zijn ontzettend veel kerken en de één is nog mooier gebouwd dan de ander! En ook de beelden zijn niet schaars, ongeveer elk dorp heeft wel een standbeeld of iets anders "belangrijks" staan.

Hallgrimskirkja.

Sólfar.

Grotta.


's Avonds wordt het tijd om een restaurantje te zoeken om wat te eten. En dat is nog best een klus, want het ene restaurant lijkt nóg lekkerder dan het andere en geloof me: het ziet er allemaal heerlijk uit. Ga je voor vis, dan zit je altijd goed. Ga je voor vlees, zit je ook altijd goed. Eigenlijk alle keukens vind je wel in Reykjavik, van Italiaans tot Japans en natuurlijk de lokale keuken. Ik ben zelf altijd voorstander van gerechten proeven die uniek zijn voor het land en ook hiervoor zijn er meer dan genoeg restaurants te vinden. Niet alleen in Reykjavik hoor, door heel IJsland is er een breed aanbod. Leuk feitje is dat het water gratis is. Meestal wordt er automatisch al een fles water met lege drinkglazen op tafel gezet, maar soms moet je er even om vragen. Wat mij betreft mogen ze dit in Nederland ook in voeren!

Aanraders:
Tapas Barinn, Reykjavik -€€€ (probeer dan Icelandic Gourmet Feast eens, een 7-gangen menu met typisch IJslandse gerechtjes)
Thai Keflavik, Keflavik -€€ (Leuk en sfeervol restaurantje met prachtig uitzicht en een Thaise keuken. Top: de sushi is hier overheerlijk)
Systrakaffi, Kirkjubæjarklaustur -€ (een heerlijk no-nonsense bistrootje met een leuk en vooral betaalbaar aanbod van burgers en pizza's, maar ook vlees- en visgerechten. Tip: kom vóór 19.00 anders sta je gerust een uur in de lobby te wachten.) 



Ja... De natuur. Zoals ik al zei, zijn er echt ontelbaar veel watervallen. Uiteraard de grote en/of bekende zoals Seljalandfoss, Skogafoss en Gulfoss, maar buiten deze trekpleisters ga je er nog veel, veel, véél meer tegenkomen. En ook al zien ze er niet zo interessant uit vanuit je autootje op de ringweg, stop toch even. En vergeet ook niet naar boven te lopen als de mogelijkheid er is! Wij hebben het bij de meeste wel gedaan en ik geef toe: het is een flinke klim en wandeling en een behoorlijke aanslag op je conditie (als je die niet hebt), maar het is het écht waard! Zelfs dat je gemiddelde tempo naar 1,3 km/u zakt, haha. De uitzichten, de verstopte meren en kleinere watervalletjes... WOW!!

Aanraders:
Skogafoss: Het is een flinke klus, maar doe de hike naar boven. Die gaat je echt niet teleurstellen.
Seljalandfoss: Dat je er achter langs kunt lopen is natuurlijk al heel erg gaaf, maar loop dan échtéchtécht even die 300 meter naar links.. Daar zit namelijk een verstopte beauty (Gljúfrabúi) die de meeste toeristen blijkbaar niet bezoeken want het was er erg rustig. Maar vreselijk mooi.
Hraunfossar en Barnafoss: Magisch!
Systrafoss: Gooi je zuurstoffles in je rugzak en klim naar boven. 
Gulfoss: Omdat je het gewoon niet kunt maken om deze niet te zien. Dat is als toerist naar Amsterdam gaan en geen jointje roken, of naar Zuid Afrika gaan en het Kruger Wild Park overslaan. Of geen wafels en chocolade eten in België...

Gulfoss.

Barnafoss.

Skogafoss.

Systravatn, de verrassing bovenop de berg na een dik half uur klimmen naast Systrafoss.

Urridafoss.

Skogafoss


Maar natuurlijk heeft het land niet alleen maar watervallen. Wat dacht je van het strand van Vík? Voor ons is het ideaalbeeld natuurlijk stiekem de parelwitte stranden met het helderblauwe water en de palmbomen ernaast... Maar wat dacht je van het tegenovergestelde; een pikzwart zandstrand? Lijkt je dat niet bijzonder om te zien?


Black Sand Beach, Vík.


Of het adembenemende uitzicht van een gletsjermeer? Hieronder wat foto's gemaakt bij Jökulsárlón. Dit is zo prachtig, zo onwerkelijk, zo bijzonder! Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. En met wat geluk zie je er ook nog zeehondjes!






Of natuurlijk de welbekende geisers bekijken! Helaas is Strokkur momenteel nog de enige spuitende geiser die open is voor publiek. Een aantal kleine zijn ook zichtbaar, evenals de slapende Geysir, maar er zijn er ook een boel die als doel hebben omliggende steden van water te voorzien. Aan de ene kant erg jammer voor de toerist, aan de andere kant reteslim van IJsland. Anyway, een bezoekje aan het park is absoluut de moeite waard en zelfs Strokkur met "slechts" 30 meter spuitkracht, zal je versteld doen staan! En nee, sorry, maar de geur went echt niet. Eeau de rotte-eieren!

Strokkur.

(de slapende) Geysir.


Heb ik je nog niet overgehaald? Misschien ben je een dierenliefhebber dan? Nou, dan kun je er ook gerust naar toe hoor! Want buiten de vele ijslandse pony's en schapen, is het een broedplaats voor vele vogels en lopen er ook regelmatig koeien over en langs de weg. Maar als je geluk hebt, kun je ook een rendier of een poolvos tegenkomen. Hup, gewoon langs de weg. Of ineens voor je auto... En wat dacht je van het vele leven in het water?!




Nog steeds niet overtuigd? In het binnenland, in de Hooglanden, heb je natuurgebied Landmannalaugar. Ondanks dat de wegen er naartoe nog wel open waren toen wij er waren (wat al bijzonder was, gezien die wegen eigenlijk alleen in juli en augustus open zijn), hebben wij het niet gered tot de bergen zelf. Wil je hier naartoe, dan raad ik echt aan om een tour met een 4WD te boeken of zelf een 4x4 te huren. Ons polootje zou die wegen niet trekken en daarbij is het ook nog eens verboden om op die wegen te komen met een 2WD. Gezien wij eind september gingen, waren wij er heilig van overtuigd dat de Hooglanden dicht zouden zijn en hebben wij dus geen 4WD genomen. Spijt, spijt, spijt! In dit natuurgebied kun je uuuuuren wandelen, je ogen uitkijken naar de bizarre kleuren en even een duik nemen in een natuurlijk warm bad. Klinkt fantastisch toch?

Bron: Beyondthepillowsofhercules.com


Tevens zijn die berggebieden natuurlijk dé perfecte plek om het Noorderlicht te kunnen spotten en op de foto te zetten! In Reykjavik is het ook mogelijk hoor, hebben wij met eigen ogen mogen zien, maar op de mooie locaties staat héél veel wind, wat het stil houden van je lens toch erg lastig maakt.




Klinkt dit allemaal een beetje duf in je oren? Geen nood, want voor waaghalzen is er ook genoeg te doen! Ik zeg, begin eens met een ritje over een gravel road! Bergje op, bergje af, nog even een scherp bochtje tussendoor en oh, vergeet de overstekende koe niet waardoor je in je ankers moet. Slippen gaat geheid gebeuren, dus zorg dat er iemand achter het stuur zit die zeker is van zijn of haar rijkunsten. 
Is dat niet genoeg actie voor je? Huur dan een 4x4 en pak de échte binnenlandweggetjes. Het zal geen uitzondering zijn dat je een rivier moet doorkruisen. Vind je dit een beetje eng, dan kun je natuurlijk ook gewoon een excursie boeken zodat er voor je wordt gereden en jij je alleen maar bezig hoeft te houden met het uitzicht.

Kronkeldekronkel


Tevens zijn er nog veel meer activiteiten voor waaghalzen. Meer dan eens hebben we paragliders gezien bij Vík, maar ook kun je raften op één van de vele rivieren, met een rubberen boot (zodiac) over de gletsjermeren varen, paardrijden op echte ijslanders, ijsklimmen op de gletsjers, ijs- en/of  lavagrotten ontdekken, snorkelen in Þingvellir, helicoptervluchten bijwonen, walvissen spotten en nog veel, véél meer.


Krijg je nu een beetje de kriebels? No worries, de meeste activiteiten die je zelf moet uitvoeren, worden in verschillende groepen aangeboden, van beginner tot ervaren. 
Tip: Paardrijtocht boeken bij Solhestar. Dit is een vrij klein en persoonlijk bedrijfje waar geen megagroepen op pad gaan. Er wordt goed rekening gehouden met je kunnen qua paard en qua tocht. Veiligheidshelm, warme overall en/of los regenpak, laarzen en handschoenen zijn daar beschikbaar, dus die hoef je niet zelf mee te nemen. Ook wordt je netjes opgehaald en weer afgezet bij je accommodatie. 

En om dan even bij te komen van al die adrenalineshots, ga je natuurlijk naar de Blue Lagoon. Tip: zorg dat je bijtijds in de ochtend gaat, dan is het water helemaal ververst en zijn de bussen vol Chinese mensen nog niet gearriveerd. Geloof me, die maken van een rustplaats echt een kippenhok!



En... Heb ik je ondertussen al een beetje kunnen overhalen? Of ben je toch meer van zon, zee en strand? Wat is trouwens de lokatie waar je nog dolgraag heen zou willen?

7 opmerkingen :

  1. Wauw, gewoon wauw. Prachtige foto's ook! (En heb je nou vriendjes gemaakt met een poolvos? Gossie!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi Yv! Ik zou zelf ook graag eens die kant op gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oooh wat een mooie foto's! Wat een land, Ijsland staat echt hoog op mijn lijstje! Wauw wauw wauw <3

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat tof Yv!! Mooie foto's en een goed artikel!! Leuk om jullie ervaringen zo te lezen :D

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Great photos :-D Looks amazing.

    The one place I want to visit is Japan :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Was een geweldige vakantie!! Nogmaals super bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Yv, wat een onwijs gave foto's zeg!! Ook vind ik je verslag echt heel leuk en enthousiast geschreven. IJsland stond al op mijn wensenlijstje (wel nog onder Noorwegen haha) maar het is echt wel gestegen.

    BeantwoordenVerwijderen

Made With Love By The Dutch Lady Designs